Members only They still work for their living how to join The public part our our roadbook section Coil sprung technics e-mail, phone and what to send to whom etc leaf sprung tech pages and more from the first 90 to the last 130 Td5 LR in the armies Conversions LPS Early Land Rovers - this section will grow RR-Classic to the latest model 200 Tdi to Series II Overview Long distance Travel pages How to get stuck and out again LR sense of humour Got lost -get back!

REMMEN bijstellen
Annette FlottwellSeries III Land Rovers zijn uitgerust met effectieve trommelremmen. Die slijten snel in een Stage One, in een 2 1/4 88" zal het misschien meevallen. Maar ooit komt de dag dat het remmen niet meer zo lekker gaat. Ze worden luidruchtig en remkracht en respons gaan achteruit. Tot je 200 meter voor het stoplicht al moet beginnen te pompen. Dat kan als alles even plat is als Vlaanderen waar je elk obstakel van 20 kilometer afstand ziet... Maar het is zeker niet aan te raden in de bebouwde kom of situaties waarin tijdig anticiperen omogelijk is. Als je een paar keer moet pompen betekent dat dat je lucht in je remleidingen hebt of dat de rubbers van je remcylinder vernieuwd moeten worden.

In het eerste geval: lees deze hint. In het tweede geval: haal een reparatiekit en bid dat je geen nieuwe cylinder nodig hebt. Dat geval zal ik later behandelen. Probeer eerst eens de remmen af te stellen; de remschoenen moeten naar buiten gezet worden, dichter bij de trommel. Het is heel makkelijk en kan in 15 minuten, inclusief de tijd om de krik te pakken. Krik de auto op aan de kant en bij de as waar je wilt beginnen.Zet de versnelling in z'n vrij en zorg dat je makkelijk achter het wiel kan komen waar je mee bezig bent (verplaats de krik als het nodig is). Pak een 1/2" diepe dopsleutel en hoop dat dat het enige is dat je nodig hebt. Zoek de twee moeren tegenover elkaar. Een ervan zie je op de foto hierboven.

Draai nu de moer een kant op totdat je het wiel niet meer kunt bewegen. Draai de moer dan de andere kant op tot je een metalige "klonk" voelt. Dat betekent dat je remtrommels helemaal binnenin zitten en je aan het eind van het afstelnokje zit.
Draai nu de moer weer terug en kijk nauwkeurig hoe ver je kunt draaien tot het wiel weer vastzit. De rest, totaan een volledige omwenteling -de stippellijn- is de afstelruimte die je nog over hebt op je trommels en remblokken. Draai de moer net ver genoeg terug om je wiel weer los te krijgen. Als je een volledige omwenteling kunt maken en het blok springt terug, is er niets meer af te stellen. Probeer de andere bout en het andere remblok. Is er nog afstelruimte? Indien ja, draai terug tot het wiel weer vrij is. Dat is alles.
Om te begrijpen hoe het werkt: zie de foto hieronder.

De twee bouten verstellen het draadeind dat de remblokken in de richting van de blauwe pijlen duwt. Herhaal de procedure voor de andere wielen.

Als je de remtrommel wilt verwijderen - als er bijna geen of geen afstelruimte meer over is - moet je naturlijk de remblokken weer naar binnen draaien. Pak de dopsleutel van 27mm of 1 1/16" en verwijder het wiel. Klop de remtrommel als het nodig is met een rubber hamer voorzichtig los en pak 'm eraf. Als dat niet lukt, kijk opnieuw naar je afstelling in de "klonk"-stand. Blaas het stof, de roest, modder of wat je ook tegenkomt eruit en bekijk trommel en remvoering. Scheurtjes in de remvoering en groeven in de trommels zijn slecht nieuws. Eigenlijk moet er meer dan 1/2 mm over zijn boven de bevestigingen van de remschoenen. Als dat niet zo is, vergeet het maar en bestel nieuwe. Je denkt misschien dat het een goed idee is de trommels uit te draaien als hun toestand dat toelaat. Maar dat kun maar één keer doen en daarna heb je dikkere voeringen nodig. Bovendien heb je speciaal geredschap nodig voor de koperen voeringsbevestiging. Het kost minder moeite én het is waarschijnlijk goedkoper om nieuwe te kopen. Doe dat wel aan beide kanten!
Gebruik een koevoetje bij het verwijderen van de remschoenen, om ze bovenlangs los te krijgen. Leg ze op de grond zoals ze erop zaten dan hoef je je later niet af te vragen hoe ze er ook alweer op moesten. Hang ook de veer in de goeie stand, om dezelfde goede reden. Ik voeg hier nog een plaatje toe als het filmpje ontwikkeld is. Het is overigens altijd een goed idee je remtrommels schoon te maken als je in zand, modder of andere troep hebt gereden. Dan gaan ze een stuk langer mee.

Rij veilig!

Drive safely!

 

 

by Annette Flottwell

Series III hoofdpagina SIII veterans The SIII of Lewis